
Takan maalaus: lähtötilanne
Mökillämme on alkuperäinen takka, joka on lämmittänyt ja ilahduttanut meitä talvella joka kerta, kun olemme mökille saapuneet. Takka on siis ahkeralla käytöllä ja onneksi meillä on puuliiteri täynnä kuivia koivuklapeja. Tässä postauksessa takan maalaus on pääosassa, mutta käymme hieman läpi myös muita vaiheita ja mietintöjä.
Takan ilmeen raikastaminen oli meillä mielessä alusta asti, kun remontteja lähdimme mökillä suunnittelemaan. Mietimme, että riittääkö takan maalaus, mikä maali sopii parhaiten takan maalaukseen vai olisiko takka syytä rapata. Takan kellertävät tiilet ja ruskea laasti sekä toki vuosien varrella takan pintaan pinttynyt noki ja lika tekivät takasta olohuoneen ja keittiön katseenvangitsijan väärällä tavalla.

Takan kunnostuksen hinta
Takka on mökkimme sydän monellakin tapaa ja lisäksi se on myös keskeisellä paikalla. Siksipä takan kunnostaminen nousi to-do -listallamme ihan kärkisijoille.
Ennen työhön ryhtymistä kysyimme myös tarjouksia sähköpostitse muutamalta rappaustyötä tekevältä yritykseltä. Takan rappauksen hinta oli korkeampi kuin mitä osasimme ajatellakaan. Saimme yhden alustavan hinta-arvion: 2000 € (sis. alv ja materiaalit). Viimeistään tuossa vaiheessa totesimme, että todellakin lähdemme itse freesaamaan takan ilmettä. Takan maalaus oli paras tapa pienellä budjetilla ja nopealla aikataululla ehostaa takan ilmettä ja jos jokin menisi pieleen, niin mietittäisiin sitten sitä rappausta.

Henna: tykästyin mökkimme takassa tiilipintaan ja en halunnut sitä lähteä heti peittämään rappauksella, vaikka sekin vaihtoehto kyllä kävi mielessä. Takan saisi valkoisella rappauksella hyvin päivitettyä nykypäivään, mutta halusin kuitenkin säilyttää 70-luvun henkeä. Myös täysin valkoiseksi maalattu takka tuntui hieman tylsältä ajatukselta. Tutkailin eri vaihtoehtoja ja Pinterestistä löysin whitewash -hakusanalla paljon upeita DIY takkaprojekteja.
Karo: olisin heti halunnut lähteä rappaamaan takan pintaa. Takan pinta oli osittain rapattu, mutta suurimmilta osin tiilipintaa. Ajattelin, että takasta tulisi siisti ja harmoninen, kun se olisi valkoinen ja kokonaan samalla pintakäsittelyllä toteutettu. Onneksi Hennan innostus maalaukseen tarttui myös minuun, sillä maalaus oli verrattain nopea projekti ja olisi varmasti hyvä päästä ensin treenaamaan tasoitetöitä ja rappausta johonkin vähemmän näkyvään paikkaan.
Takan kunnostus ja puhdistus
Nokeentuneen takan puhdistaminen täytyi tehdä huolella, jotta maali varmasti tarttuu hyvin takan pintaan. Käytimme maalipesua ja puhdistimme likaisimmat kohdat kahteen kertaan. Olemme käyttäneet useiden eri brändien maalipesuaineita ja ainakaan vielä emme ole havainneet eroa muussa kuin pakkauksessa ja hinnassa.
Takan saumat olivat myös kärsineet vuosien saatossa ja ne vaativat pientä paikkausta. Rautakaupasta saatiin vinkki hyvästä tuotteesta tuohon tarkoitukseen. Saumoissa saattoi olla useita senttejä leveitä ja syviä kohtia, joista laasti oli pudonnut pois. Siihen ei perus remonttitasoite toimisi kovin hyvin. Cascolla on tuohon hommaan mielenkiintoinen tuote – OneFill Premium.
Tuote lupaa reikien paikkaamisen aina 5 cm syvyyteen saakka. Meillä se toimi erinomaisesti. Tuote oli helposti muovailtavaa ja se oli erittäin kevyttä. Purkki tuntuu melkein tyhjältä, kun sen ottaa kaupan hyllyltä käteen. Iso suositus myös tuolle tavaralle.

Millä maalilla takka kannattaa maalata?
Mielenkiintoinen vaihtoehto takan maalaamiseksi löytyi valkoisesta kalkkimaalista. Sillä maalaaminen ei ollut meille tuttua entuudestaan. Netistäkin löytyi yllättävän vähän ohjeita tai kokemuksia tiili- ja rappauspinnan maalaamisesta kalkkimaalilla. Kysyimme maalaustarvikkeita myyvästä liikkeestä myös vinkkejä. He varoittivat, että kalkkimaali saattaa nokeentua nopeasti ja että sitä ei kannata ihan tulipesän reunoille ainakaan laittaa.
Päätimme siis pelata hieman varman päälle ja maalata takan etupuolen ja rappauksen valkoisella muurimaalilla ja muut osat sitten valkoisella kalkkimaalilla.


Takan maalaus muurimaalilla
Takan etupuolen maalaus pääsi käyntiin siis takan huolellisen pesun, paikkausten ja teippausten jälkeen. Muurimaalilla maalaaminen sujuu kuten muillakin maaleilla. Meillä oli työssä käytössämme keinokuitusivellin. Maalasimme takan kahteen kertaan ja rapatun pinnan kolmeen kertaan. Lopputulos oli oikein siisti.
Muurimaalilla maalaamisen jälkeen odotimme muutaman tunnin ennen kuin aloimme maalaamaan takkaa kalkkimaalilla.


Takan maalaus kalkkimaalilla
Koska kalkkimaalilla maalaaminen oli meille entuudestaan täysin tuntematon laji, niin se tarjosi meille uusia elämyksiä. Ensinnäkin maali on purkissa kokkareista. Sitä pitääkin sekoittaa veteen, jotta siitä saa kelvollista tavaraa maalaukseen. Teimme sekoitussuhteen noin 30:70 eli noin 3 osaa maalia ja 7 osaa vettä.
Tämä olikin kiinnostava vaihe, kun tuolla vetisellä vellillä pitäisi alkaa maalaamaan takkaa. Aloitimme takan maalauksen lieden takaa, joka jää piiloon joka tapauksessa, jotta varmistumme sekoitussuhteesta ja pääsemme testaamaan maalausta käytännössä.



Maalausvinkit: kalkkimaali
Kalkkimaalilla maalaaminen on kuin vesiväreillä maalausta. Tässä nopeat vinkit kalkkimaalilla maalaukseen.
1. Testaa veden ja maalin sekoitussuhdetta maalaamalla ensin johonkin huomaamamattomaan kohtaan. Anna kuivua! Maali muuttaa väriään kuivuessaan.
2. Jos kyseessä tiilipinta, niin maalaa rivi kerrallaan.
3. Yritä maalata tasaisella maalimäärällä koko ajan.
4. Maalaa alue kertaalleen ja päätä vasta maalin kuivuttua, haluatko maalata toiseen kertaan.

Takan maalaus kalkkimaalilla on helppoa
Kalkkimaalilla maalaus oli kaiken kaikkiaan ihan mukavaa hommaa. Jännittävää oli odottaa maalin kuivumista ja nähdä minkälainen lopputuloksesta sitten tulee. Heti maalaamisen jälkeen takan tiilipinta näyttää vain märältä ja kuivuttuaan läpikuultava valkoinen sävy peittää maalatun pinnan.
Meille riitti koko takan maalaamiseen 1,5 dl purkki kalkkimaalia, kun halusimme vain hyvin läpikuultavan vaalean sävyn takan pintaan.
Olisi kiinnostavaa kuulla myös muiden kokemuksia kalkkimaalista ja kommentteja meidän takan ilmeen muutoksesta!



Takan maalaus osana mökin muuta remonttia
Teemme mökillämme Vihdissä paljon muutakin remonttia ja lähes kaikki pinnat kokevat kesämökillämme muodonmuutoksen. Tutustu juttuumme keittiön remontista. Kerromme siitä kahdessa eri jutussa. Ensin pureudumme keittiön suunnitteluun ja purkutyöhön ja jälkimmäisessä jutussa kerromme keittiön toteuksesta ja hinnasta.
Tutustu myös Ilta-Sanomien juttuun mökkimme keittiö- ja takkaremonteista.
Moikka, tosi kivan näköinen takka tullut! Todellakin kannatti tehdä työ itse 🙂
Täällä muutosmullauksessa juurikin takkahuone takkoineen, johon aion käyttää – ei enempää eikä vähempää – kuin kultaista kalkkimaalia. Kalkkimaalista oikein hyviä käyttökokemuksia ja kaunis jälki niin huonekaluissa, kaakeleissa kuin
seinissä.
Moikka!
Kiitos kommentista Sanna! Joo, meiltä todellakin iso peukku kalkkimaalille. Toistaiseksi meillä on kalkkimaalin käyttö jäänyt tuohon takkaan, mutta ollaan oltu siihen uudistukseen tosi tyytyväisiä. Se jätti pinnan tosi eläväksi ja emme halunneet peittää kokonaan sitä takan vanhaa tiilimuurausta.
Kultainen kalkkimaali kuulostaa hauskalta ja varmasti tulee persoonallinen tulisija 🙂