Mökin ostaminen

Feb 10, 2023 | 70-luvun mökki

Syyskuussa 2022 tekemämme tarjous 70-luvun (70m2) mökistä Vihdissä oli hyväksytty ja olimme yhtäkkiä ostaneet ensimmäinen yhteisen mökkimme. Tätä hetkeä oli edeltänyt kolmena syksynä noussut mökkikuume, jonka aikana haaveet kesän venyttämisestä olivat kohdistuneet mitä erilaisimpiin mökkikohteisiin. Mökin ostaminen tuli eteen loppujen lopuksi yllättäen, vaikka fiilistelyjä oli kestänyt jo pidempään.

Mökki, jossa isot ikkunat, valkoiset tukipylväät ja terassi katteen alla.

Kesämökin tärkeimmät ominaisuudet

Huolimatta armottomasta nettiselailusta ja useammasta spontaanista ilta-ajosta mökkitonteille eri puolella Uuttamaata todellista helmeä oli ollut vaikea löytää meidän budjetilla (+- 100  000 €). Satatuhatta euroa on Uudellamaalla melko pieni budjetti mökille ja olimme pohtineet meille tärkeimpiä mökin ja tontin ominaisuuksia.

1. Kohtuullisella budjetilla kivaksi remontoitava
2. Rauhallinen alue, jossa luontoaktiviteetit lähellä
3. Uinti ja kalastusmahdollisuudet lähistöllä
4. Mahdollisuus etätöihin (hyvä 4G tai 5G)
5. Alle tunnin ajomatka Helsingistä

Pohjalla oli siis tälläkin kertaa vähintään muutaman  viikon verran unettomia öitä toisistaan täysin erilaisten mökkien vertailusta ja yhden tarjouksenkin olimme ehtineet hätäpäissämme jättää. Mökeistä hököttäminen ei siis ollut uusi juttu.

Mökin ranta ja laituri sekä kaksi soutuvenettä

Mökin ostotarjous

Tällä kertaa ensiesittely oli täynnä mökkiä itselleen etsiviä nuoria perheitä ja varttuneempia pariskuntia, vaikka ilmoitus oli ollut vasta muutaman päivän julkaistuna Oikotiellä ja Etuovessa. Näytöllä kävi ilmi, että mökistä tultaisiin tekemään useampia tarjouksia vielä samana päivänä ja meidän pitäisi edetä nopeasti oman päätöksemme osalta. Mökin ostaminen tulikin eteemme nyt täydellä rytinällä.

Olimme varautuneet tähän tilanteeseen neuvottelemalla valmiiksi pankkiemme kanssa asuntolainasta ja pystyimme jo näytöllä kommunikoimaan välittäjälle, että meillä olisi mahdollisuus jättää ilman ehtoja oleva tarjous vielä saman päivän aikana.

Mökin perinteinen sisustus, jossa eriparin kalusteita kerättynä vuosien varrelta.

Henna: Ihastuin mökkiin ensisilmäykseltä ja myin innokkaasti ajatusta “ateljeesta”, joka olisi vain 30 minuutin ajomatkan päässä kotoa.

Karo: Olin alunperin ajatellut hieman perinteisempää mökkiä – harjakattoa, hirttä ja ehkä 1,5 kerroksinen pohjaratkaisu. Aloin kuitenkin nopeasti näkemään oman visioni taakse ja innostuin ajatuksesta.

Alvar Aalto innoittajana

Mökin ikkunat ja arkkitehtuuri kieltämättä muistuttivat Alvar Aallon muotokieltä, vaikka mökki olikin siinä vaiheessa täynnä myyjäpariskunnan tavaraa eikä antanut parasta kuvaa sen käyttömahdollisuuksista. Potentiaali piti pystyä löytämään tuon runsauden takaa ja luottaa vaistoon.

Mökin sisäkuva ennen remonttia. Mäntylattia ja mäntypaneli katossa

Mökin ostotarjouksen hyväksyminen

Myyntiesittelyssä kiinteistön kaikki dokumentit olivat esillä, myös alkuperäiset käsintehdyt arkkitehtipiirrustukset. Teimme vielä samana iltana tarjouksen saatteeksi lyhyen esittelyn itsestämme, jonka välittäjä antoi myyjille. Ilmeisesti juuri tuo esittelyteksti ja hieman yli pyyntihinnan tekemämme tarjous käänsivät vaakakupin lopulta meidän puolellemme. Olimme iloisia ja taisimme hieman yllättyäkin tilanteesta. Ilmoitimme asiasta omille pankeillemme ja aloimme sopia kaupantekopäivää, joka sopisi pankille, myyjille ja meille.

Pankeilla on selkeästi eroja, että kuinka nopeasti kaupoille päästään. Korona-aikana kaupantekopäivät olivat todella kortilla, kun asuntokauppoja tehtiin kuin liukuhihnalta. Meidän mökkiä ostettaessa suurin asunto- ja mökkibuumi oli onneksi mennyt jo ohi. Kaupantekoa ei jouduttaisi odottamaan viikkokausia. Kaupat saatiinkin sovittua jo viikko tarjouksen hyväksymisestä jälkeen.

Arkkitehdin piirtämä kuva mökistä.
Julkisivukuvat arkkitehdin käsin piirtämänä

Aika tarjouksen hyväksymisestä kaupantekoon tuntuu aina ikuisuudelta, vaikka kiinteistö- ja asunto-osakekauppoja on tullut tehtyä vuosien saatossa melko liuta. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen viilattiin välittäjän avustuksella kauppakirjan sisältöä ja varmistettiin, että kaikki tiedot olivat oikein. Melko usein tapana tuntuu olevan, että myyjä ja ostaja vastaavat puoliksi kiinteistöverosta kuluvan vuoden osalta, mutta nyt myyjät eivät tätä vaatineet. Tähän vaikuttaa eniten se, että mihin aikaan vuodesta kiinteistön kaupat tehdään. Nyt vuosi oli jo kääntynyt vahvasti syksyä kohti ja kiinteistövero ei kovin kummoinen ole tällaisesta mökistä, joten ilmeisesti myyjät olivat tyytyväisiä tilanteeseen.

Mökin punainen pulpettikattoinen vaja ja huussi.

Tutustu asiakirjoihin ennen ostotarjousta

Vaikka meidän tapauksessa päätös tarjouksen jättämisestä pitikin tehdä nopeasti, niin kiinteistöä ostaessa kannattaa tutustua erittäin tarkasti myyntikohteen papereihin. Ei siis riitä, että lukee vain myyntiesitteen läpi ja silmäilee kohdetta näytöllä vaaleanpunaiset linssit päässä. Välittäjällä ja myyjällä on velvollisuus kertoa kaikki tiedot mökistä, jotka heillä on olemassa. Myyntivaiheessa esitteen lisäksi on paljon muitakin papereita, kuten:

  • kiinteistörekisteriote,
  • rasitustodistus,
  • tonttikartta,
  • rakennuksen piirrustukset
  • omakotitalojen kuntotarkastuslausunnot (mökeissä harvinaisempi)
Mökin puulämmitteinen sauna. Kuvassa lauteet ja pesupaikka.

Mökin ylläpitokustannusten selvittäminen

Myös kaikki eri kustannukset kannattaa pyrkiä jo selvittämään tässä vaiheessa, jotta ne eivät tule yllätyksenä. Mikäli rakennuksessa on sähköt, niin erityisesti nyt energiakriisin aikana kannattaa selvittää keskimääräinen vuotuinen kulutus. Monessa loma-asuntokohteessa on myös tieosuuskunta, asukasyhdistys tai kyläyhdistys, joilla saattaa olla vuotuisia maksuja. Ne ovat toki usein melko pieniä.

Paperit kannattaa siis pyytää jo ennen näytölle menoa, jolloin näytöllä on mahdollisuus selvittää vielä itselle epäselviä asioita sen lisäksi, että havainnoi kiinteistön kuntoa myös omin silmin papereiden rinnalla. Kun kyseessä on vanhan mökin ostaminen, niin renkaita todellakin kannattaa potkia!

Avattuun kirjekuoreen kirjoitettu mökin ostajan muistilista

Unelmien kesäpaikka mielessä

Ostoprosessin aikana on siis kaikenlaista muistettavaa ja tarkistettavaa, vaikka tunteita on aina paljon pelissä, kun se oikea on löytynyt. Korjauskustannuksien ja oman ajankäytön suhteen kannattaa olla hieman jopa inhorealisti. Pikku maalausprojekti voi viedäkin aikaa tuntikaupalla. Unelmiaan ei toki kannata torpata olemalla liian tiukka itselleen, vaan kulkea niitä kohti määrätietoisesti. Niin olemme mekin tehneet.

Kannattaa käydä vilkaisemassa myös meidän jutut kesämökkimme keittiöremontista ja keittiörempan kustannuksista, takan maalauksesta sekä mökin sisävessan remontista, jonne asennettiin pakastava käymälä.

Mökkikaupan jälkeiseen fiilistelyn seuraksi sopii erinomaisesti lasillinen kuohuvaa. Meillä tuohon tilaisuuteen valikoitui Haut-Rian Crémant de Bordeaux. Sen raikas hapokkuus ja tasapainoinen hedelmäisyys kunnioittivat tuota hetkeä loistavasti. Rypälelajikkeena on tässä Bordeaux’laisessa kuohuvassa on osuvasti Sémillon.

Pullo Bordeaux'ssa valmistettua kuohuviiniä eli cremantia

Kippis!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *