Kaupallinen yhteistyö Suomi Trading Oy: Ekohytte Frost pakastava kuivakäymälä
Mökin sisävessan suunnittelu
Mökin piirtänyt arkkitehti Mikko Marttila oli jo vuonna -74 tiennyt, että sisävessa toisi luksusta mökkielämään ja nostaisi sen käyttömukavuutta merkittävästi. Tähän saakka tila oli kuitenkin palvellut vain varastokäytössä. Tiesimme jo mökin ostohetkellä syksyllä 2022, että sisävessan käyttöönotto ja pakastavan WC:n asentaminen tulevat olemaan meille erittäin korkealla remonttiprioriteeteissa. Meidän perheemme lisäksi mökin sisävessaa arvostaisivat korkealle myös vieraamme.
Ulkohuussi ja pakastava WC mökillä
Mökin edellinen omistaja oli asentanut ulkorakennukseen erottelevan kuivikekäymälän ja se jatkaisi meillä hyvänä kakkos-WC:nä.
Mökissämme on sähköt, mutta ei vesiliittymää. Lisäksi sisävessaksi suunniteltu tila on viemäritön ja ilmanvaihtoa tilaan ei oltu käytännössä tehty lainkaan. Vesiliittymän tai viemärin puuttuminen ei silti estänyt pakastavan kuivakäymälän asentamista. Pakastavan WC tuntui olevan erinomainen vaihtoehto mökille.
Kun sisävessan remontointia suunnittelimme talvella korkeiden sähkönhintojen aikaan, niin yllätyimme positiivisesti pakastavan käymälän suorituksesta energiankulutuksen näkökulmasta! Ekohytte Frost pakastava kuivakäymälä on vieläpä tehokkain tuote tästä näkökulmasta (toimittajan ilmoittama sähkönkulutus 24 h: 0,36 kWh). Pakastava WC ei siis tulisi rasittamaan kukkaroamme sähkölaskussamme. Tässäkin suhteessa pakastava WC voittaa polttavan käymälän mennen tullen.
Karo: tiesin jo etukäteen miten vaivaton pakastava käymälä olisi ottaa käyttöön, mutta kyllä se silti yllätti, että pakastava WC oli käyttövalmis hyvin nopeasti, kun pistoke oli seinässä ja biopussi asetettu paikalleen.
Henna: Sisävessan rakentaminen mökillemme oli ehdoton edellytys myös perheen esiteinille ja hänen vieraitaan varten. Harva nykyajan lapsi on edes kokenut ulkohuussia, emmekä halunneet sen olevan esteenä tärkeiden lapsuuden mökkimuistojen kerryttämisessä. Pakastava WC käyttökokemuksena ei eroa juurikaan normaalista vesikäymälästä.
Sisävessan remontin lähtötilanne
Mökin sisällä varastotilana palvellut vajaan 3 neliön tila oli ennen remonttia vielä alkuperäisessä kuosissaan. Se oli myös täynnä edellisten omistajien vanhoja tavaroita, maaleja ja erilaisia tärpättipurkkeja. Remontti siis alkoi taas roskien lajittelusta ja Sortti-Asemalla käynnistä. Kun saimme tilan tyhjäksi, niin onneksemme tulevan sisävessan seinäpinnat olivat kuitenkin vielä varsin tolkullisessa kunnossa, joten päädyimme yksinkertaisesti vain maalaamaan suurimman osan niistä.
Viimeistelimme seinien ilmeen Juutti sisustuslevyillä, joita olimme käyttäneet myös mökin makuuhuoneiden uudistamiseen. Meillä oli tarve järkeistää mökin säilytysratkaisuita, joten suunnittelimme tilaan pakastavan käymälän lisäksi myös verhon taakse piilotettavan siivouskaapin ja avohyllyn, jossa säilytämme helposti saavutettavissa mm. siivousvälineitä, hyttyskarkotteita ja talous, sekä WC-papereita.
Pakastava WC mökille pieneen tilaan
Vaikka meillä olikin toiminnallisuuksien näkökulmasta useita tarpeita, saimme kuitenkin kaikki hyvin mahtumana muutamaan neliöön. Ekohytte Frost pakastavalle WC:lle jäi hyvin tilaa ja se vaikuttaa kompaktin kokonsa puolesta jopa sirolta tässä pienessä tilassa.
Siro tunnelma jäi siitäkin syystä, että pakastava WC ei vaadi mitään läpivientejä, josta johtuen myöskään mitään kotelointeja ei tarvinnut tilaan tehdä. Verrattuna polttavaan käymälään ja kuivakäymälään tämä on iso etu. Ekohytte Frost näyttää ja tuntuu sen verran jämäkältä, että sen voisi ajatella olevan kiinteästi asennettu.
Pakastavan WC:n sijoittaminen
Mökkimme sisävessa on lämmin sisätila, mutta meillä ei tällä hetkellä ole siinä erillistä lämpöpatteria. Olemme kokeneet, että päätilan ilmalämpöpumppu ja takka jaksavat kierrättää yhden syksyn, talven ja kevään kokemuksella riittävästi lämpöä myös WC-tilaan, jolloin lämpötila pysyy pakastavalle käymälälle optimaalisessa +10-+22 asteen välillä. Pakastavan WC:n sijoittaminen lämpöpatterin tai muun lämmön lähteen välittömään läheisyyteen voi lisätä energiankulutusta, joka on toki luonnollista, kun patteri lämmittää istuinta samalla kun se yrittää pitää astian riittävän kylmänä. Ekohytte Frostin minimi käyttölämpötila on +3 astetta, joten se ei tule olemaan este pakastavan WC:n käytölle mökillämme ja tietenkin mökille tullessamme lämmitämme mökkimme kaikki tilat takan ja ilmalämpöpumpun avulla sopivaan lämpötilaan.
Ekohytte Frost pakastavan käymälän käyttöönotto
Verrattuna oikeastaan kaikkiin muihin vaihtoehtoihin, pakastavan WC:n käyttöönotto on äärimmäisen helppoa. Se ei vaadin läpivientejä ilmanvaihdolle. Pakastava WC ei luonnollisesti tarvitse vettä toimiakseen ja se on käyttövalmis, kun johto on kytketty pistorasiaan, virtanäppäin on käännetty ”päällä” asentoon ja 40 litran biojätepussi on asetettu irrotettavan astian päälle. Sen jälkeen vielä tarkistetaan, että termostaatti on sopivassa asennossa. Termostaatin asteikolla 1-4:ään noin 1,5 on sopiva asetus normaalilämpötiloissa. Noin tunnissa Ekohytte Frost oli saavuttanut riittävän kylmän lämpötilan ja se oli valmis käytettäväksi.
Ekohytte Frost pakastava WC kokemuksia
Ensikokemusten perusteella Ekohytte Frost pakastava käymälä on ollut todella hyvä. Se on käytännössä hajuton ja siinä on hyvä istuinkorkeus. Laitteen rungon yläosassa kiertää kuumakaasuputki suoraan istuinrenkaan alapuolella. Se hyödyntää kompressorin hukkalämpöä ja lämmittää istuinta kompressorin käydessä. Lämmitys ei siis ole kokoajan päällä, mutta toisaalta sähkönkulutuskin on erittäin pieni.
Pakastavan WC:n tyhjennys on myös nopea ja hajuton operaatio. Ensimmäisen tyhjennyskerran jälkeen opimme, että vähemmän on enemmän eli tyhjennys helpottuu, kun astia ei ole ihan edes 2/3 täynnä ja astia kannattaa hetkeä ennen tyhjennystä nostaa pois istuimesta, jonka jälkeen se on helppo kumota kompostiin.
Paras WC mökille
Oikean käymälän valinnassa on monia mietittäviä asioita. Meille valinta oli selkeä. Halusimme sisävessan mahdollisimman vaivattomasti kuitenkaan käyttömukavuudesta karsimatta. Käytännössä kaikki muut WC vaihtoehdot olisivat vaatineet joko läpiviennin tai putkitöitä. Vesivessaa emme tietenkään edes harkinneet, kun vesiä meille ei mökille tule. Polttava käymäläkin olisi vaatinut läpiviennit katon läpi, samoin kuin kuivakäymälä. Ekohytte Frost oli meille nappivalinta ja siksi voimmekin sanoa, että pakasta WC on paras valinta mökille.
Kerromme lisää pakastavan käymälän käyttökokemuksista pidemmältä ajalta sekä vilpolan rempasta postauksessamme Pakastava WC mökillä: kokemuksia ja vinkkejä
Tervetuloa seuraamaan remppaelämäämme myös Instagramissa.
Mitä materiaalia noi kakkapussit oikein on? Eihän tuo voi olla mitenkään ympäristöystävällinen tapa hoitaa kakka asioita. Ja eikö tuo vaadi kaksi kompostia kakkapussien käsittelyyn, eli esikoompostoinnin ja sitten sen jälkikoompostoinnin?
Moi,
kiitos viestistäsi. Emme toki ole ympäristöasiantuntijoita, joten esimerkiksi täältä löytyy ihan hyvää infoa tuohon kompostointiasiaan.