Retkeilyauton sängyn rakentaminen

Jun 10, 2023 | Retkipaku

Retkipakun sänky valmistui edullisesti

Retkeilyauton sänky on tietenkin retkipakun rakentamisen tärkeimpiä juttuja. Retkeilyautomme funktio on enimmäkseen toimia liikkuvana telttamajoituksena ja rinkkana. Ison osan vuodesta retkeilyautomme palvelee edelleen pakettiautona, joten myös sängyn purkaminen piti suunnitella toteutettavaksi ilman työkaluja tai ainakin hyvin vähällä vaivalla.

Sänky retkeilyautoon rakennettiin 39 x 66 mm kertopuusta

Retkeilyauton eri sänkyratkaisut

Ennen kuin retkeilyauton sänky eteni edes suunnittelupöydälle, niin tutkimme laajasti eri vaihtoehtoja sängyn rakentamiselle. Sängyn runkoratkaisu myös määrittelee paljon myös säilytystilojen toteutusta. Havaitsimme, että yleisimmät sängyn ja säilytystilan (van garage) toteutukset oli jaoteltavissa neljään pääryhmään:

Perinteinen malli: Pöytäryhmästä sänky

Tämä on ajatuksena toimiva ja käytännöllinen. Eli rakennetaan kiinteä pöytäryhmä, jonka sohvamalliset istuimet nielevät sisäänsä paljon säilytystilaa. Illan tullen pöytälevyn ja ehkäpä parin muun levyn avulla saa rakennettua kätevän tasaisen pinnan, jonka päälle istuintyynyt asetellaan tiettyyn järjestykseen patjaksi. Aamulla taas sama homma toiseen suuntaan. Tämä ei vie paljoa aikaa, mutta tiesimme, että meitä alkaisi nyppiä edestakaisin veivaaminen jo parin yön jälkeen. Luultavasti pöytäryhmä jäisi hyvin nopeasti pysyväksi sängyksi, jonka myötä myös säilytystilat olisivat hankalasti käytettävissä.

Hifistelijän ratkaisu: Hissisänky

Nämä katosta laskettavat sänkyratkaisut (Google hakusana: Elevator bed) ovat kyllä kieltämättä todella makeita ja myös käteviä. Tämä malli on varmasti tullut evoluution kehityksenä, kun retkipakuilijat eivät ole enää kolmantena reissupäivänä jaksaneet muuntaa sänkyä takaisin pöytäryhmäksi. ”Eikö olisikin kätevää, että sängyn saisi pois tieltä napin painalluksella?” Meille tämän vaihtoehdon panos-tuotossuhde kuulosti turhan huonolta, jotta olisimme tähän projektiin lähteneet.

Pragmaatikon valinta: Vuodesohva

Jos retkipakultaan ei oikeasti kaipaa muuta kuin lukittavan ja sadetta pitävän tukikohdan, vaikka kalastukseen, niin tämä ratkaisu on lähes voittamaton. Jos nurkissa on joutilas pakettiauto, niin ei muuta kuin vierashuoneen vuodesohva pakun perälle ja liinoilla kiinni ajon ajaksi. Vielä katevämpi on heittää joutilas patja pakun perälle ja mennä sen päälle nukkumaan.

Suosikkipeti: Leijuva sänky

Meidän valintamme retkeilyautoon oli monien suosima leijuva sänky. Sängyn runko on siis rakennettu seinien väliin retkeilyauton taakse. Yleensä korkeustilaa on sängyn alla 50-80 cm riippuen tarpeista. Säilytystila ja sänky tulee siis ratkaisua kerralla ja säilytystilaan on kätevästi pääsy niin sisäpuolelta kuin auton takaakin. Oman sänkymme rakensimme helposti irrotettavaksi, jotta retkeilyautomme muuntautuu nopeasti ja tarpeen mukaan myös pakettiautoksi. Meidän sänkymme saa purettua ja kasattua ilman työkaluja. Tämä ratkaisu on toiminut meillä täydellisesti. Jos asuisimme autossa pitempiä aikoja kerrallaan tai tekisimme etätöitä sieltä käsin, niin siinä tapauksessa ensimmäinen tai toinen ratkaisuvaihtoehto olisi kätevämpi. 

Sänky retkeilyautoon rakentui puutavarasta halvalla.

Retkipakun sängyn rakentaminen – tarvikkeet

Retkeilyautomme sängyn runko on rakenteeltaan todella yksinkertainen ja se oli myös nopea rakentaa. Käytimme sängyn runkomateriaalian 39x66mm LVL kertopuuta. Tämä on siis samaa tavaraa mitä käytetään väliseinätolppana. Viilutettu kertopuu pysyy suorana ja todella jäykkää. Siitä siis saataisiin jämäkkä runko, joka ei varmasti petä alta.

Patjojen alle valittiin säleikön sijaan 12 mm havuvaneri, josta saatiin juuri oikean kokoiset patjan aluset valmistettua. Sen lisäksi seiniin rungon kannakkeiksi hankimme ihan perinteistä 22×50 rimaa. Kustannukset sängyn osalta eivät siis päätä huimanneet. Sängyn rakentaminen olikin yksi edullisimpia ja myös palkitsevimpia osaprojekteja retkeilyauton rakentamisessa.

Retkeilyauton sängyn runko valmiina

Sängyn runko valmistuu kolmesta osasta

Kertopuusta tehtiin siis kaksi tikapuumallista rungon pääosaa. Kumpaankin tikapuuhun piti sahata 2 kpl 170cm pitkittäistä puuta ja 3 kpl poikittaisia 50 cm pitkiä kertopuun pätkiä. Kasaamiseen riitti riittävän jykevät puuruuvit. Näiden lisäksi tarvitsi vielä yhden yksittäisen 170 cm pitkän kertopuun, joka tulisi tikaksien väliin. Näin sänkyyn tuli siis 5 pitkittäistä tukipuuta.

retkipakun sängyn tukirakenne on yksinkertainen.

Sängyn rungon tuki seinistä

Koska retkeilyauton sängyn runko oli niin jykevästi rakennettu, niin mitään tukipisteitä ei sängyn alle tarvitsisi tehdä. Tämä oli olennaista myös siksi, että sänky olisi helposti purettavissa, kun halutaan retkeilyauto takaisin pakettiautokäyttöön. Retkipakun seiniin rakennettiin siis tukirakenne, johon sängyn rungon saa ”lukittua” ilman työkaluja. Olimme auton seinäpintoja vanerointien koolauksia tehneet myös sänkyä silmällä pitäen. Seinätuet ruuvattiin siis seinien läpi koolauksiin, joten rimoille saatiin äärimmäisen tukeva kiinnitys.

Pakettiauto muuttu retkeilyautoksi, kun sänky valmistuu.

Varsinaiset tukipuut, joiden päälle rungon paino tulee tehtiin kahdesta päällekkäisestä rimasta. Tämän olisi voinut tehdä vaikka yhdestä kertopuusta, jos olisi halunnut. Kapea rima toki muotoutui paremmin seinien kaarevaan muotoon kuin mitä kertopuu olisi muotoutunut. Sen jälkeen kun ne oli kiinnitettynä paikoillaan, niin asetimme rungon osat niiden päälle ja merkkasimme ”lukituspalojen” sijainnit. Nämä yksittäiset riman palat siis asemoidaan siten, että ne tulevat tikapuumallisten runkopalojen pitkien puiden väliin. Kun ne tehtiin vielä riittävän jämpteiksi, niin runko ei todellakaan liikahda mihinkään. Myös keskimmäiselle runkopuulle tehtiin rimoista lovet, joihin sen saa laskettua tukevasti.

Retkipakun sänky tuettiin seinien koolauksiin.

Sängyn pohja vanerista

Hankimme retkeilyauton sängyn pohjaksi 12 mm paksua havuvaneria. Se olisi riittävän tukevaa, mutta antaa myös hieman joustoa. Meillä oli toki niin perusteellisesti rakennettu runko, että se ei paljoa joustoa tarjoa. 12 mm vaneri olisi joka tapauksessa kevyttä, mutta kuitenkin kestävää tavaraa. Käsittelyn ja purettavuuden / kasattavuuden takia teimme pohjan kahdesta eri osasta. Ne on helppo nostaa pois yksinkin.

12 mm paksu havuvaneri toimii retkeilyauton sängyn pohjana.

Kun vanerit oli sahattu sopivan kokoisiksi, niin varmistimme, että ilma kiertää myös alakautta ja edesauttaa patjojen kuivumista päivän aikana. Teimme siis muutaman kymmenen reikää vanereihin. Tuo on aika sotkuista puuhaa, kuten kuvistakin näkyy.

Retkeilyauton sängyn pohja on täynnä ilmareikiä.
Retkeilyauton rakentamisessa tulee paljon sahanpurua.

Sängyn laidat

Teimme vielä sängyn runkoihin matalat laidat, jotta vanerit pysyvät tukevasti paikoillaan. Ne sai nikkaroitua ylimääräisistä laudan pätkistä. Lopuksi ne ruuvattiin vielä runkoihin kiinni. Karolle tehtiin myös jatkopala jalkapäähän. Keittiön ja sängyn väliin saa aseteltua levynpalan, jotta jalat eivät roiku ilmassa yön aikana. Se toimii päivisin myös lisäpöytätasona keittiössä.

    Retkeilyauton keittiön taso toimii myös sängyn jatkopalana.

    Säilytystila sängyn alla – Van Garage

    Säilytystilaa retkipakussamme on massiivisesti. Sängyn alle mahtuu tavaraa todella paljon, eikä meillä ole tila loppunut koskaan kesken. Vaatteet ja tarvikkeet olemme järjestäneet kannellisiin muovilaatikoihin, jotka on helppo pitää hyvässä järjestyksessä ja kaikelle tavaralle on oma paikkansa meidän van garagessa. Sinne on myös helppo päästä joko pakun sisäpuolelta tai sitten takaovien kautta.  

      Retkipakumme sänky on helppo irrottaa ilman työkaluja.
      Retkeilyauton sänky on helppo rakentaa itse.

      Hankimme Ikeasta sopivan kokoiset patjat retkipakumme sänkyyn ja sänky oli valmis. Lisämukavuutta saa myös kunnon petauspatjasta. Olemme jo aika monta yötä ehtineet retkeilyautossamme viettää ja siellä saa todella hyvät yöunet. Sänky on mukava ja usein kun on viettänyt koko päivän ulkona, niin unta ei tarvitse juurikaan houkutella. Pääsisipä kohta taas retkeilemään!

      Tervetuloa seurailemaan pakun rakentamista ja reissuja meidän Instagramissa!

      Tästä pääset aikaisempiin retkeilyautopostauksiimme:

       

      1. Retkeilyauton suunnittelu alkaa
      2. Retkeilyauton purkutyöt ja suunnittelu
      3. Retkeilyauton eristäminen
      4. Retkeilyauton seinien vanerointi
      5. Retkeilyauton sisäkaton verhoilu
      6. Retkeilyauton lattia – Pintamateriaalin valinta
        Retkeilyauton sängystä avautuu upeat maisemat merelle.

        2 Comments

        1. Jaska

          Hieno projekti. Olen itse aloittamassa retkeilyauton rakentamista ja minua kiinnostaa että muutoskatsastitteko auton matkailuautoksi? Käsittääkseni pakun väliseinän poistamisen jälkeen kaikki tavaratilan kalusteet pitää olla kiinteästi asennettu (kuten olette sen hienosti tehneet) mutta silloin auto pitää ilmeisesti muutoskatsastaa matkailuautoksi.

          Reply
          • Henna ja Karo

            Moi Jaska,

            kiitos kommentista! Paku on edelleen ihan pakettiauto eli emme ole sitä muutoskatsastaneet. Keittiön kaappi on kiinteästi asennettu, mutta sänky on mallia: Ilman työkaluja purettavissa. Meillä ei ole myöskään lisäistumapaikkoja pakun tavaratilassa, joten sekään ei muutoskatsastusta vaadi. Tämä olikin meille tärkeä seikka, sillä retkipakuprojetin lisäksi meillä on paljon remppapuuhaa ja paku onkin 90 % ajasta pakettiautohommissa ja vain jokusen hetken vuodesta se on pedillä varustettuna.

            Sänky menee viiteen osaan ja sen saa purettua tai kasattua alle viidessä minuutissa. Palat loksahtavat hyvin paikoilleen ja ovat tukevasti kiinni, kun sänky on sijoillaan. Talven sängyn runko odottelee parempia retkikelejä ja kesälomia mökin varastossa.

            Reply

        Submit a Comment

        Your email address will not be published. Required fields are marked *