Retkeilyauton sisäkaton verhoilu
Sisäkaton verhoilu on yksi tärkeä osa retkeilyauton rakentamista, joka vaikuttaa sekä sisätilojen ulkonäköön että mukavuuteemme matkojen aikana. Hyvin toteutettu verhoilu tekee retkipakusta kodikkaan ja viihtyisän, samalla kun se suojaa sisätiloja kosteudelta ja lämpötilanvaihteluilta. Tässä blogipostauksessa tarkastelemme tarkemmin retkipakumme sisäkaton verhoilua ja mitä huomioita teimme sen teossa.
Aikaisemmissa blogiteksteissämme olemme tehneet pakettiauton sisätilojen purkutöitä, eristäneet seinät sekä katon ja tehneet vaneroinnit retkeilyauton sisäseinäpintoihin
Retkeilyauton katon ja seinien materiaalit
Päätimme rakentaa retkeilyauton seinät OSB-levystä, sillä se on kestävä ja helppo materiaali työstää. Se antoi luonnollisen ja kodikkaan ilmeen auton sisätiloille. Sisäkaton kohdalla päätimme kuitenkin valita auton verhoilukankaan (tai tarkemmin verhoiluhuopa) sen keveyden ja helpon käsittelyyn ansiosta. Verhoilukangas myös antaa auton sisätiloille pehmeämmän ja lämpimämmän tunteen kuin vaneri, mikä tekee siellä olosta mukavampaa. Yhdistämällä vanerin kestävyyden ja kankaan pehmeän tunteen saimme toimivan ja viihtyisän sisätilan retkeilyautollemme.
Karo: Olimme taas uuden äärellä, kun meillä oli rulla verhoiluhuopaa ja liimasprayta. Tiesimme kuitenkin, että homma olisi kohtuullisen helppoa, kunhan vain siinä päästäisiin alkuun. Ensimmäisen levyn kohdalla totesimme, että retkeilyauton verhoilu on oikeastaan aika mukavaa puuhaa.
Retkipakun sisäkatossa hyödynnettiin vanhoja seinälevyjä
Kun päätimme verhoilla retkeilyauton katon, halusimme hyödyntää olemassa olevia materiaaleja ja siten myös säästää kustannuksissa. Pakettiauton alkuperäiset seinälevyt olivat hyvässä kunnossa, mutta niille ei ollut enää käyttöä, kun olimme tehneet uudet tasaiset seinäpinnat OSB-levyllä. Päätimme käyttää alkuperäisiä levyjä katon verhoilussa. Ne olivat 4-5mm paksuista pinnoitettua kovalevyä ja siksi kevyitä ja helppoja työstää.
Käyttämällä vanhoja materiaaleja, säästimme rahaa uusien materiaalien ostoon ja vähensimme jätteen määrää. Käytimme auton verhoiluhuopaa luomaan pehmeän ja mukavan ilmeen. Olemme ylpeitä siitä, että pystyimme hyödyntämään vanhat vanerit katon verhoilussa ja luomaan toimivan ja viihtyisän sisätilan retkeilyautollemme.
Henna: Auton sisätilojen verhoilu kuulosti alkuun tosi työläältä ja jos kaikki retkeilyauton sisätilat olisivat verhoiluhuopaa, niin siellä voisi tulla takakonttimainen tunnelma. Onneksi päätimme jättää seinälevyt verhoilematta. Valkoiset seinät ja pehmeän oloinen harmaa katto toimivat kivasti yhteen ja ainahan seinät voi sitten myöhemminkin verhoilla, jos siltä alkaa tuntua.
Auton verhoiluhuopa ja kiinnitys liimaamalla
Auton verhoiluhuovan käyttö oli meille entuudestaan tuntematonta. Se ei kuitenkaan vaikuttanut erityisen hankalalta hommalta. Löysimme Expomatto -nimisestä yrityksestä sopivaan hintaan verhoiluhuopaa ja verhoiluun sopivaa liimaa: Trim-Fix. Saimme myös tosi hyvää palvelua huopaa ja liimaa valitessa sähköpostin välityksellä. Tilasimme mattoa reilun määrän ja varalle myös ylimääräisen liimapurkin. Hintaa huovalle ja liimalle tuli 210 €. Niitä on meillä edelleen reilusti jäljellä. Valitsimme huovan sävyksi silver. Halusimme vaalean katon, mutta emme täysin valkoista.
Retkeilyautomme katon verhoilu sisälsi seuraavat asennusvaiheet:
- Suunnittelimme levyjen käytön etukäteen, sillä ne olivat kaikki erimallisia ja hirveästi ylimääräistä levyä ei ollut käytettävissä
- Aloitimme leikkaamalla vanhoista pakettiauton seinälevyistä oikean kokoiset palat kuviosahalla. Teimme yhden palan kerrallaan, verhoilimme ja asensimme sen kattoon
- Puhdistimme levyt hyvin, jotta niissä ei ollut lainkaan pölyä tai likaa. Tämä varmistaa, että verhoilukangas pysyy kiinni levyissä paremmin.
- Seuraavaksi verhoilimme levyt verhoilukankaalla. Levitimme kankaan lattialle ja nostimme levyn sen päälle. Kangas oli joka puolelta noin 20 cm isompi kuin levy.
- Käytimme Trim-Fix spray maalia verhoilun liimaamisessa. Levitimme liiman levyn reunaan ja taitoimme kankaan reunan yli, jonka jälkeen painelimme huolellisesti.
- Kun levyt oli verhoiltu, kiinnitimme ne retkeilyauton kattoon levyruuveilla.
- Jatkoimme koko katon verhoilua levy kerrallaan, kunnes kaikki levyt oli asennettu.
- Jätimme kaikki ruuvit näkyviin, jotta kaikki on tarvittaessa helppo purkaa. Ruuvin kannat maastoutuvat hyvin harmaaseen auton verhoilukankaaseen
Auton verhoilukangas toimii hyvin katon verhoilumateriaalina
Jätimme toisen puolen katon ja seinän rajasta viimeistelemättä, sillä siihen tulee vielä koko asuintilan mittainen yläkaapisto, joka peittää sen osuuden. Olemme tyytyväisiä katon verhoiluun. Se pehmensi tunnelmaa ja näyttää myös hyvältä. Samallaan ollaan myös tyytyväisiä siihen, että koko asuintilaa ei verhoiltu kankaalla, kuten alun perin oli tarkoitus. Asuintilat olisivat sitten näyttäneet vain yli-isolta takakontilta. Valkoiseksi maalatut seinät ja harmaa katto toimivat kivasti yhteen.
Katso täältä juttu retkeilyautomme seinien vaneroinnista, jos et ehtinyt sitä vielä katsastaa ja muista ottaa myös Instagram-tilimme seurantaan.
0 Comments