Rintamamiestalon täydellinen pintaremontti

Apr 1, 2023 | Rintamamiestalo

Olohuoneen kattolevyt perinnelaatat ja lankkuparketti rintamiestalon olohuoneessa.

Olohuoneen remontin lähtötilanne

Meillä oli laajemman remontin suunnittelun näkökulmasta hyvä tilanne muuttaessamme Espooseen rintamamiestaloon, sillä talo oli muuttovalmis. Tekniikka oli suurimmilta osin kunnossa ja pintamateriaaleja oli osin päivitetty viimeisen 15 vuoden aikana. Tiesimme kuitenkin ostaessamme talon, että haluaisimme tehdä siellä remonttia ja rakentaa siitä meidän näköisemme. Kävimme rintamamiestalomme remonttia yleisemmin läpi ensimmäisessä rintamamiestalo blogipostauksessamme. Samassa rytäkässä uudistimme rintamamiestalon keittiön lattiasta kattoon.

Olohuoneen remontti alkoi selkeytymään meille hyvin nopeasti. Sinne tarvittaisiin vain pintaremonttia. Lattialaminaatti oli parhaat päivänsä nähnyt ja se irvisti monesta kohtaa. Sisäkaton panelointi oli tehty vähän sinnepäin ja kiiltäväpintainen mdf-paneeli ei sopinut remonttisuunnitelmaamme. Valkeaksi maalatut seinät oli vuorattu lasikuitutapetilla, josta me ehdottomasti halusimme eroon. Suunnitelma oli siis melko selkeä. Lattia, katto ja seinät remontoitaisiin kuntoon ja samalla vedettäisiin uudet sähköt koko kerrokseen. Myös vanha sulaketaulu saisi vaihtua uuteen ryhmäkeskukseen.

Rintamamiestalon remontti. Olohuone ennen remonttia.

Rintamamiestalomme koko keskikerros remonttiin

Rintamamiestalomme keskikerros oli hyvin perinteisen mallinen, kuten asiaan kuuluu ja kaikki tilat nivoutuivat yhteen. Remonttimme lähtikin laajenemaan jo ihan alkuvaiheen suunnittelussa ja päätimme uudistaa keskikerroksen täysin. Olohuoneen remontti vaikutti olevan vaativuudeltaan helpoin, mutta toisaalta siinä oli eniten pinta-alaa remontoitavaksi. Aloitimme olohuoneen remontoinnin ylhäältä alaspäin eli ensiksi kävimme sisäkaton kimppuun ja sen jälkeen vuorossa olivat seinät ja lopuksi lattia. Aikaa remontoimiseen toki paloi työpäivien jälkeen ja viikonloppuisin paljon.

Karo: Rintamamiestalomme keskikerroksen remontti lähti siitä ajatuksesta, että voisimme vaihtaa keittiön kaapin ovet vähän raikkaampiin. Ei kestänyt kauaakaan, kun olimme jo lähteneet kurkistamaan kattopaneelien alle ja irrottamaan kulahtanutta laminaattia. Remontti laajeni hetkessä lähes täysimittaiseksi rakennustyömaaksi. 

Rintamamiestalon perinteiseen tunnelmaan sopivan sisäkaton uudistaminen

Olohuoneen sisäkaton mdf-paneelit olivat muuttaessamme jo melko huonossa kunnossa ja yhdessä laminaatin sekä lasikuitutapetin kanssa se sai aikaan muovisen tunnelman. Ruokailuhuoneen katossa oli kuitenkin alkuperäinen Halltexin perinnelaatta, joten se herätti toivomme siitä, että alkuperäinen sisäkattolevy löytyisi myös olohuoneen mdf-kuorrutuksen alta. 

Aloimme varovasti irroittamaan mdf-paneeleja olohuoneesta ja alta paljastui kuin paljastuikin lähes virheetön Halltexin perinnelaatta. Sisäkaton purkutyö lähtivätkin sujumaan nopealla aikataululla. Niitein kiinnitetyt kattopaneelit lähtivät irti helposti ja paneeli paneelilta paljastui lisää valkoista Halltexin perinnelaattaa, joka on siis se aito ja alkuperäinen rintamamiestaloissa käytetty sisäkaton materiaali. 

Iloitsimme kuitenkin liian aikaisin ja kohta kattopaneelien alta paljastui noin neliön ala, josta paneelit puuttuivat.

Olohuoneen sisäkaton remontti. Ongelma paljastui paneelien alta.

Halltexin perinnelaatta mittatilauksena

Kun noin puolet rintamamiestalomme olohuoneen kattopaneeleista oli irroitettu, niin enää emme voineet perääntyäkään. Nyt piti siis heti selvittää, että onko kyseistä kattolaattaa saatavilla. Tiesimme, että kyseisen perinnelaatan valmistaja on Halltex Oy. Otimme mitat laatoista ja aloimme etsimään laattoja netistä. Tarvitsemamme levykoko oli 300 x 600 mm viistetyillä reunoilla. Nopeasti totesimme, että Halltexin perinnelaattojen vakiokoot rautakaupoissa olivat 400 x 400 mm ja 600 x 600 mm paloina. 

Emme kuitenkaan luovuttaneet tähän, vaan soitimme Halltexille. Meille kerrottiin, että kyseistä perinnelaattakokoa ei oltu valmistettu enää vuosikymmeniin, mutta he voisivat sitä kyllä tehdä. Hieman pelotti, että kuinka kalliiksi se tulisi. Pyysimme hinnan muutamasta kattolevystä ja yllätyimme, että tarjouksessa annettu hinta oli erittäin kohtuullinen ja vastasi vakiokokojen hintatasoa. Tilasimme 10 kpl perinnelaattaa erikoismitoilla välittömästi ja toimituskin kesti vain kolmisen viikkoa. Aivan huippupalvelua Halltexilta! Otimme muutaman ylimääräisen kattolaatan, jos muitakin paikkauksia vielä myöhemmin olisi ilmennyt. 

Halltexin perinnelaatan tilaus vanhojen tilalle.

Olohuoneen sisäkaton paikkaus

Halltexin perinnelaatan asentaminen olohuoneen sisäkattoon oli vaivatonta. Sahasimme laatat oikeaan muotoon, koska paikattava kohta oli seinän vieressä. Vain yksi laatta voitiin käyttää kokonaisena. Testisovituksen jälkeen maalasimme perinnelaatat ensiksi valkoiseksi himmeällä kattomaalilla ja maalin kuivumisen jälkeen aloitimme asentamaan niitä paikoilleen. Laitoimme hieman asennusliimaa laattaan, painoimme sen paikoilleen ja ammuimme pari naulaa pitämään sen paikoillaan. Liima huolehtisi lopullisesta kattolaatan kiinnityksestä. Kun palat olivat paikallaan, niin tiivistimme puskusaumat akryylimassalla ja kittasimme naulojen reiät. Katto oli nyt valmis odottamaan lopullista maalikerrosta. 

Oikea sisäkaton pintamateriaali rintamamiestaloon

Ehdottomasti paras ja ainoa vaihtoehto sisäkaton materiaaliksi rintamamiestalossa oli mielestämme Halltexin perinnelaatta. Meille molemmille juuri tuo kattolaatta edustaa perinteistä rintamamiestalon sisäkattoa parhaalla tavalla. Halusimme kunnioittaa rintamamiestalon alkuperäistä henkeä.

Perinnelaatan asennus kattoon oli myös erittäin joutuisaa hommaa ja Halltexin sivuilta löytyy myös erittäin selkeät ja hyvät ohjeet sen asennukseen. Verrattuna kipsilevyjen tai puupaneelien asentamiseen on näiden puukuidusta valmistettujen levyjen asennus huomattavat helppoa. Materiaali on kevyttä ja sitä on helppo työstää. Halltexin katto myös pehmentää äänimaailmaa. 

Henna: nuoruudessani asuin vanhempieni kanssa rintamamiestalossa, jota he ahkerasti remontoivat. Myös siellä meillä oli perinteinen levytetty sisäkatto. Olin aika ehdoton sen suhteen, että myös meidän kotiin tarvittiin samanlainen oikean tunnelman luomiseksi ja ajan arkkitehtuuria kunnioittamaan.

Rintamamiestalon valmis sisäkatto. Halltex perinnelaatta.

Mitä lasikuitutapetille voi tehdä?

Lasikuitutapetti edustaa meille molemmille 90-lukua ja 2000-luvun alkua. Tuntuu, että jokaisen suomalaisen kodin sisäseinien pinnat ehdittiin vuorata sillä parinkymmenen vuoden aikana. Halusimme siitä ehdottomasti siis eroon. Lasikuitutapetti ei myöskään sopinut rintamamiestalon alkuperäiseen ilmeeseen ja sitä halusimme tuoda olohuoneen remontissa paremmin esiin. Kauhukuvat lasikuitutapetin irrottamisesta toteutuivat myös meidän rintamamiestalossamme. Päätimmekin jättää tapetin paikoilleen ja tasoittaa sen sileäksi. 

Tasoitetapetin asennus lasikuitutapetin päälle.
Miten tasoitetapetti asennetaan lasikuitutapetin päälle

Lasikuitutapetin tasoitus

Kokeilimme rintamamiestalomme porrasaulassa lasikuitutapetin tasoitusta remonttitasoitteella. Tuo työ osoittautui niin vaivalloiseksi, että päätimme kokeilla toista lähestymistapaa olohuoneen osalta, jossa pinta-alaa oli huomattavasti enemmän. Lasikuitutapetin tasoitus tehtiin olohuoneessa tasoitetapetin avulla. 

Päälle maalattava tasoitetapetti on melko paksua ja hintavaakin, mutta sen avulla työ eteni nopealla aikataululla ja valmista pintaa tuli vuota kerrallaan. Se oli myös pölytön vaihtoehto remonttitasoitteelle, joka piti hioa aina yhden kerroksen jälkeen. Tasoitetatapetti asennetaan tapettiliimalla. Liima levitettiin seinään ja tapetti asennettiin lastan avulla huolellisesti, jotta liima tarttui siihen tasaisesti. Levitimme liiman telalla seinään. Liiman määrän kanssa piti olla tarkkana. Jos liimaa oli liian vähän, niin tapetti ei tarttunut hyvin ja jos liimaa oli liikaa, niin lasikuitutapetin pinta piirtyi myös tasoitetapettiin. Löysimme hyvän balanssin ja jälleen työ eteni vuota kerrallaan. Eniten aikaa kulu jälleen yksityiskohtien kanssa. Patterin taustat ja reunustat olivat ne haastavimmat paikat. 

Uskomme, että tasoitetapetti oli meille kuitenkin oikea vaihtoehto ja pääsimme sillä haluttuun lopputulokseen vähimmällä vaivalla. 

Tapetointi tasoitetapetilla käy nopeasti. Huonekalut siirtyivät sitä mukaa kun työmaa eteni.

Laminaatin vaihto kotimaiseen lankkuparkettiin

Rintamamiestalossamme ollut laminaattilattia oli tullut jo teknisen käyttöikänsä päähän. Saumat irvistivät ja koivusauvaparkettia jäljittelevä pintakuvio ei korvannut aidon parketin tunnetta. Laminaatti on myös todella kylmä jalalle. Jälleen lähdimme kurkistamaan laminaatin alle ja sieltä löytyi hyväkuntoinen lastulevylattia. Purimme laminaattilattian melko nopealla aikataululla. Uivan laminaattilattian purku käy nopeasti, sillä palat saa nosteltua pinoihin ilman työkaluja. Kevyt sorkkarauta on kuitenkin hyvä apuväline lattiapintojen purussa. 

Lankkuparketin liimausta lattiaan lastulevyn päälle.

Tilasimme rintamamiestaloomme kotimaisesta kuusesta valmistetun lankkuparketin Arborett-nimiseltä yritykseltä. Kävimme myös tutustumassa tuotantoon heidän tehtaallaan ja teimme vertailuja eri parketeista ja pintakäsittelyistä. He käyttävät parkettilautojen käsittelyssä vain luonnollisia myrkyttömiä tuotteita. Halusimme pinnan joka olisi mahdollisimman lähellä puun omaa sävyä. Emme kuitenkaan halunneet, että parketti kellastuu, joten se käsiteltiin siten, että puun raikas sävy säilyy vuosikaudet.  

    Paljaat jalat vaalean lankkuparketin päällä

    Parketin saavuttua meille nostimme lankut sisätiloihin totuttelemaan lämpötilaan ja kosteusolosuhteisiin. Keittiössä liimasimme parketin lattiaan, koska se tuli raskaiden keittiökaapistojen alle. Olohuoneen ja ruokailuhuoneen osalta parketti asennettiin kelluvaksi. Levitimme huovasta valmistetun askeläänieristeen lastulevylattian päälle ja aloimme asentamaan parkettia. Saimme tähän vaiheeseen myös pari apumiestä töihin, niin pystyimme itse keskittymään muihin remontin vaiheisiin. Olihan meillä myös keittiön ja kylpyhuoneen remontit yhtä aikaa käynnissä. Parissa päivässä ruokailuhuone ja olohuoneen parketti oli kuitenkin jo valmis. Lopputuloksesta tuli todella upea ja miten lämpimältä kuusilankkuparketti jalan alla tuntuikaan!

      Kuusilankkuparketti asennettuna rintamamiestaloon
      Kuusilankkuparketti ja Halltexin perinnelaattakatto. Artekin kultakellovalaisin.

      Uudet sähköt ja perinteiset valokatkaisimet

      Kun Halltexin kattolevyt olivat paikoillaan, seinät tasoitettu ja lattia asennettu, niin oli aika vielä tehdä viimeistelytyöt. Levittelimme itse sähköjohdot seinien vierustoille, sillä sähköjohdot jäisivät piiloon jalkalistojen alle.  Asensimme jalkalistat paikoilleen ja toimme sähköjohdon halutuista kohdista listan päälle. Kun jalkalistat olivat paikoillaan, pyysimme sähkömiehen paikalle tekemään pistorasioiden ja valokatkaisijoiden asennukset. 

      Valitsimme valokatkaisijoiksi perinteistä muotokieltä jäljittelevät valokatkaisijat. Ne sopivat 50-luvulla rakennetun rintamamiestalon tunnelmaan erinomaisesti. Olimme lopputulokseen äärimmäisen tyytyväisiä. Kaikki pinnat näyttivät juuri siltä, mistä olimme haaveilleet. Muovisuus oli poissa ja myrkyttömät pintamateriaalit tuntuivat luonnollisilta ja toivat tilaan pehmeyttä, lämpöä ja raikkautta. Onnistunut seinän sävyn valinta myös toi syvyyttä tilaan verrattuna entiseen maalarinvalkoiseen lasikuitutapettiseinään. Halltexin kattolevyt olivat kuin kruunu tuolle kokonaisuudelle. Muistelemme edelleen lämmöllä rintamamiestalomme olohuoneen tunnelmaa ja materiaaleja.

      Seuraathan jo meidän tiliä Instagramissa?

      Olohuoneen sisustus rintamamiestalossa upean remontin jälkeen.
      Rintamamiestalon remontin upea lopputulos. Artekin valaisimet ja pöytä. Halltex kattolevyt ja kuusilankkuparketti.
      Rintamamiestalon remontin lopputulos on kaunis. Kukkia Artekin pöydällä.

      4 Comments

      1. Anna

        Hei, mekin ollaan suunniteltu Arborettin lankkuparkettia. Mikä tuo teidän lattia tarkemmin ottaen on?

        Reply
        • Henna ja Karo

          Moikka,

          kiitos viestistäsi! Meillä oli 156 mm leveä kuusilankkuparketti. Sen sai valittua halutulla vaaleusasteella ja käsittelyllä. Parketin hankinnasta on jo ehtinyt jokunen hetki kulua, niin ihan kaikkia yksityiskohtia ei enää muistakaan. Palvelu oli tuolloin tosi hyvää ja me kävimme ihan paikan päällä vertailemassa eri mallipaloja, joiden perusteella valittiin meille sopivin. Toivottavasti tästä oli edes hieman apua. 🙂

          Reply
      2. Alina

        Ystävälläni on juuri alkanut saneeraustyöt vanhaan kohteeseen, eli he ostivat myös iäkkään rintamamiestalon jokunen aika sitten, joten tämä on oikein hyvä blogipostaus hänelle linkitettäväksi. Onpa hyvä tietää, että Halltexin perinnelaatalla saa sisäkattoon oikeanlaista rintamamiestalon tunnelmaa. Uskoisin myös, että se on ystäväni mieleen, ja tuo on hyvä tieto, että perinnelaatta pehmentää myös äänimaailmaa talon sisällä.

        Reply
        • Henna ja Karo

          Heippa!

          Kiva, että blogistamme on ollut sinulle ja ystävällesi iloa! Halltexin perinnelaatta on tosiaan ihan nimensä mukaisestikin se perinteinen sisäkattomateriaali rintamamiestaloissa ja varmasti monissa muissa saman aikakauden rakennuksissa. Meille se loi juuri oikean fiiliksen olo- ja ruokahuoneeseen. Tsemppiä ystävällesi remonttiprojektiin!

          Reply

      Submit a Comment

      Your email address will not be published. Required fields are marked *