Edellisessä postauksessa kävimme nopeasti läpi pääasioita retkeilyauton rakennusprojektista ja nyt pääsemme aloittamaan rakennusprojektin ihan alusta. Meille retkeilyauton rakentamisen mahdollisuus tuli eteen, kun Karo lopetti yritystoimintansa ja yrityksen pakettiauto jäi toimettomaksi. Päätimme siis antaa pakettiautolle uuden elämän meidän tulevien retkien liikkuvana tukikohtana. Melko pian alkoikin retkeilyauton rakentamisen valmistelu piirrustuspöydällä.
Retkeilyauton rakentamisen valmistelu
Talven ja alkukevään aikana meillä oli hyvää aikaa perehtyä siihen, mitä kaikkea pakettiauton muuttaminen retkeilyautoksi sisältää. Kuten jo ensimmäisessä postauksessa kerroimme, niin Youtube oli tässä isoksi avuksi. Sieltä löytyi paljon “For Dummies” -tyyppisiä retkeilyauton rakennusvideoita. Suomenkielisiä videoita oli joitain saatavilla, mutta hyvin rajatusti. Hieman parempi tilanne oli suomenkielisten blogien kohdalla. Toivottavasti tämä tulee hieman paikkaamaan sitä aukkoa.
Sisätilojen 3d-mallinnus
Karo on käyttänyt Trimblen Sketchup -ohjelmistoa kalusteiden suunnittelussa jo useiden vuosien ajan, joten se oli isona apuna myös retkeilyauton sisätilojen suunnittelussa. Sketchupista ei enää valitettavasti ole saatavilla ilmaisversiota, jonka voi ladata koneelle vaan nyt täytyy tyytyä selainversioon. Sillä saa kyllä mallinnokset tehtyä, mutta siinä ei ole aivan yhtä laajat ominaisuudet kuin aiemmassa ladattavassa versiossa.
Sketchup on opittavissa todella nopeasti, joten parin tutorial-videon jälkeen olet jo varmasti oppinut sen verran ohjelman käyttöä, että ainakin yksinkertaisen pohjakuvan luonti onnistuu sillä. Pakettiauton mallintamista hankaloittaa sen epäsymmetriset muodot, joten se ei välttämättä ole helpoin ensimmäinen Sketchup-projekti, mutta tekemällä kyllä oppii. Kaikki mallinnokset kuitenkin on aloitettava mittojen siitä, että otetaan kunnon mitat. Olemme huomanneet, että retkeilyauton rakentamisen valmistelu helpottaa työtaakkaa itse rakentamisvaiheessa.
Ennen mittojen ottoa on vanhat rakenteet purettava retkeilyautosta. Meidän tapauksessa alkuperäinen vanerointi oli toteutettu onneksi melko yksinkertaisesti. Seinissä oli 4mm-5mm levyt, jotka oli kiinnitetty poraruuvein suoraan runkoon. Purkuun siis tarvittiin vain ruuvinväännin. Mattopuukolla siistimme lattian ja seinän nurkkia, jotka olivat tiivistetty jonkinlaisella silikonimassalla. Kaiken kaikkiaan tähän purkuun meiltä meni noin 1-2 tuntia.
Meidän työtä helpotti se, että lattian vesivaneri näytti olevan hyvässä kunnossa kulumista huolimatta ja sitä emme lähteneet uusimaan. Jos pakettiautosta haluaisi tehdä myös kylmempiin olosuhteisiin sopivan, niin silloin lattia kannattaisi ehdottomasti eristää. Olimme jo päättäneet, että meidän retkeilyt ajoittuvat keväälle kesälle ja syksylle. Lattian purku, koolaukset ja lisäeristäminen olisivat varmasti meidän työtahdilla ja kokemuksella vähintään kolmen päivän homma, joten hyvä näin. Tätä ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää tekemättä, jos retkeilyauto tulee olemaan ympärivuotisessa käytössä.
Nyt siis pakettiauton purkutöiden pariin. Retkipakun rakentamisen lähtötilanne oli tämä:
Pakettiauton tavaratilan ja matkustamon välinen seinä oli meidän Nissanissa kiinni pulteilla ja muutamalla popniitillä. Popniitit väänsimme irti voimalla ja pultit lähtivät mukavasti kunnon hylsysarjalla. Seinä lähti kohtuullisen hyvin myös irti. Seinän irroitus on sikäli välttämätön, että saadaan lämpö ja ilmavirta yleensäkin myös asuintilojen puolelle. Meidän retkeilyautomme ilmanvaihto perustuu avoinna oleviin ikkunoihin vielä toistaiseksi.
Nyt kun kaikki tarvittava oli saatu purettua, niin pääsimme vihdoin ottamaan mittoja. Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää aikaa ja tehdä kunnon merkinnät. Mitat pitää ottaa sen verran tarkasti, että kaikki kiinnityskohdat voi suunnitella tarkasti ja miettiä suunnittelupöydällä jo tarkasti, että miten kaikki saadaan tukevasti kiinni.
Meidän retkipakulla kuljetaan pitkiä pätkiä myös huonokuntoisia teitä ja kaikki kiinnitykset ovat jatkuvasti altistuneita tärinälle, kostealle, kuumalle ja kylmälle ilmalle. Olosuhteet ovat siis paljon rankemmat kuin jonkin paikallaan olevan rakentamisessa.
Meillä ajatukset olivat myös siinä, että retkeilyauto voitaisiin joskus ottaa takaisin pakettiautokäyttöön, jos sellainen tarve tulisi, joten meillä kaikki on myös jollain tapaa kätevästi purettavissa eli liimojen tai massojen kanssa ei juuri läträtty.
Kaikki vanereiden alta paljastunut metallipinta oli lähes virheetöntä, mutta pakettiauton sisäkatto oli täynnä likaa. Se lähti puhtaaksi kunnon pesuaineilla ja hankauksella. Kaikki pinnat pitää putsata todella tarkkaan, jotta eristeiden ja rakenteiden alle ei jää mitään kasvualustoja homeelle tms. Meillä pesuaineina toimivat ihan perus yleispesuaine, maalipesu ja Soudal Swipex -liinat, jotka on kyllä ihan ihme tavaraa. Niillä tuntuu lähtevän ihan mikä tahansa lika. Niillä on tullut putsattua kaikkea mahdollista pinttynyttä likaa niin kotona kuin autossakin. Noita vastaavia liinoja on muillakin valmistajilla, mutta niiden tehosta ei ole meillä ole kokemusta.
Mittatyössä käytimme välineinä perinteistä mittanauhaa, ristilinjalaseria ja laseretäisyysmittaa. Laitoimme jotain muistiinpanoja myös suoraan valokuviin kännykän kuvanmuokkausohjelmalla.
Kun mitat on kunnolla otettu, niin työ suunnittelupöydällä helpottuu. Nyt pääsimme vihdoin Sketchupin pariin ja tekemään ensimmäisiä luonnoksia retkipakusta. Nämä kuvat auttoivat suunnittelussa paljon. Lopullinen toteutus muuttui vielä paljon näistä kuvista. Tyhjää tilaa ja tilantarvetta on aina vaikea hahmotella. Meidän suunnittelu on aina melko syklistä ja sykäyksittäin etenevää. Inspiraatiota ja ideoita haetaan vielä toteutusvaiheen aikanakin.
Purkutyö ja alustavat suunnitelmat tehtynä – mitä seuraavaksi?
Retkeilyauton asunto-osan alkuperäinen suunnitelma muutti siis lopullisessa toteutuksessa vielä jonkin verran muotoaan. Sängystä tuli mallia irroitettava, keittiö siirtyi oven puolelta toiselle seinälle ja ruokapöydästä luovuimme kokonaan. Nämä muutokset ovat osoittuneet toimiviksi. Kaikista mukavinta on viettää aikaa ulkona tai sitten sängyllä maaten, eikä meillä siten ole tarvetta varsinaisille oleskelu- tai ruokailutiloille.
Seuraavaksi kuitenkin pitää miettiä retkeilyauton seinien ja katon eristäminen sekä pintamateriaalit. Käydään näitä läpi tarkasti seuraavassa postauksessa. Retkeilyauton 3d-suunnitelmaan ei eristystä voinut oikein istuttaa. Eristämisessä piti ensin tutustua eri vaihtoehtoihin ja sitten pohtia retkipakun sisällä, miten eristys toteutettaisiin ihan käytännössä.
Mielenkiintoinen kuvaus retkeilyauton rakentamisesta ja purkutöistä. Meillä on myös ollut haaveena rakentaa oma retkeilyauto, joten kiitos inspiraatiosta. Tänä kesänä on kuitenkin mökin piharakennuksen purkutyöt ainakin hoidettava ensin alta pois.
Moikka Ada!
Kiva kuulla, että sait tekstistä inspiraatiota. Toivottavasti pääsette retkeilyauton rakennushommiin jossain kohtaa!