Rintamamiestalon rakas remontti

Feb 10, 2023 | Rintamamiestalo

Ostimme vuoden -56 tyyppipiirustuksien mukaisen kolmikerroksisen rintamamiestalon Espoosta vuonna 2017. Talo oli ollut jo jonkin aikaa myynnissä ja sen hintapyyntöä oli juuri laskettu, joten se ilmestyi yhtäkkiä hakuvahtiimme. Olimme ennen tarjouksen jättämistä käyneet katsomassa vain yhtä 50-luvun taloa Helsingin puolella, eli rintamamiestalokaupoille lähdimme aika ex tempore. Ajatus omasta talosta hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingistä olisi meille syy jättää kerrostaloelämä. Emme vielä tienneet että rintamamiestalon remontti tulisi olemaan osa arkeamme ja se sytyttikin meissä molemmissa palavan innostuksen remontointiin ja entisöintiin.

Olohuoneen kaunis sisustus, jossa artekin ja martelan kalusteita.

Rintamamiestalon kunto ostohetkellä

Talossa oli tehty melko paljon perusparannuksia jo edellisen omistajan toimista, mm. 2000-luvun alussa taloon oli tehty yläkerran huoneiden uudelleenjärjestely sekä suihku- ja saunatilojen remontti alakerrassa. Myös ikkunat ja katto oli uusittu ja niiden elinkaarta oli vielä hyvin jäljelle. Myyntiä varten teetetty kuntotarkastus antoi myös hyvää kuvaa meille isommista perusparannustarpeista tuleville vuosille.

upea olohuoneen sisustus rintamamiestalossa, jossa artekin ja martelan kalusteita ja taidetta seinillä.

Karo: heti näytöllä meille syntyi kuva siitä, mitä toiminnallisuuksia halusimme remontoida lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä. Talo oli kuitenkin hyvässä peruskunnossa ja oli kiva, että pääsimme muuttamaan suoraan sisään kaupanteon jälkeen. Pintaremontin suunnittelu saatiin melkein heti käytiin, kun tavarat oli kannettu sisään.

Henna: olin asunut nuoruudessani rintamamiestalossa, jota vanhempani olivat tarmokkaasti remontoineet. Se selittänee, miksi rintamamiestalo tuntui kotoisalta, vaikka remontoinnista minulla ei siinä vaiheessa ollutkaan kokemusta. Karolla oli onneksi kokemusta kiinteistöjen huollosta, remontoinnista ja budjetoinnista ja se loi uskoa kykyymme lähteä suurempiinkin muutoksiin talon sisällä. 

Rintamamiestalon remontti alkaa maltillisesti

Ensimmäisenä vuonna lähdimme maltillisesti liikkeelle ja teimme oikeastaan vain pintaremonttia. Maalasimme ja ähelsimme isolla vaivalla keskikerroksen lasikuitutapetteja piiloon tasoitteella ja tasoitetapetilla. Myös olohuoneen katto sai perinteisen ilmeen takaisin, kun alkuperäinen Halltexin kattolaatta paljastui kattopaneelien alta. Käymme olohuoneen täydellistä pintaremonttia läpi seuraavassa rintamamiestalomme postauksessa. Lisäksi tonttiviemäri sukitettiin, kun vanhasta betonisesta viemäriputkesta tuli koivun juuret jo monesta kohtaa läpi asti.

Espoossa sijaitsevan rintamamiestalon upea eteinen ja porrausaula. Vihreät seinät.

Vanhan talon remontti laajenee

Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja pian huomasimme rempseällä otteella purkavamme pintoja ja tutkimme tarkemmin talon rakenteita. Päätimmekin lähteä uudistamaan keskikerroksesta kokonaan keittiön ja pienen vessan, kaikki lattiat, sähköt, vielä alkuperäiset käyttövesiputket ja viemäröinnin. Siinä olikin sitten vähän isompi remontti käsissä 😊 Näin jälkikäteen ajateltuna oli oikeastaan ihan hyväkin, ettei meillä ollut ihan täyttä ymmärrystä, kuinka monta tuntia tuo urakka lopulta ottaisi. Tämä siitäkin huolimatta, että emme luonnollisetsi tehneet kaksin kaikkea, vaan sähköt- ja putkityöt teetimme ammattilaisilla.

Budjetin pidimme melko tiukkana ja siksikin teimme remontista suurimman osan itse. Ja kun omien töiden ohella teki remonttia iltaisin ja viikonloppuisin, niin remontti etenee huomattavasti hitaammin kuin sitä täysipäiväisesti tehdessä. Vaikka rintamamiestalon remonttia kestikin kokonaisuudessaan useamman vuoden, keskeneräisyyden kanssa oppi myös elämään. Osasimme nauttia pienestäkin edistymisestä ja talo tuntui koko ajan enemmän omalta kodilta. Jokaista vinoa listaa tai kauneusvirhettä ei tarvinnut, eikä pystynytkään korjaamaan samanaikaisesti. Remontti opetti meitä myös suhtautumaan yllätyksiin. Yllätykset olivat kuitenkin pääosin pieniä ja budjetti piti melko hyvin loppuun saakka.

Rintamamiestalon ruokahuone ja taidetta seinillä.

Rintamamiestalon remontin valmistelu

Teimme suunnitelmia, materiaali- ja värivalintoja aina yhdessä. Otimme selvää tekniikoista ja materiaaleista, jotka olivat meille vieraita ja muuten edettiin learning by doing -menetelmällä. Etenkin keittiön osalta teimme lukuisia erilaisia suunnitelmia ennen ”viimeisintä” versiota. Prosessi oli aikaa vievä, mutta halusimme varmistaa, että keittiö toimisi meille arjessa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta emme joutuisi tinkimään keittiön avarasta ilmeestä.

Rintamamiestalon keittiö perinteitä kunnioittaen.

Ihan koko ajan ei jaksa remontoida

Keskikerroksen remontti otti kuukausia. Välillä into remonttiin toki myös hiipui ja pidimmekin taukoa useampia kuukausia. Etenkin kesällä matkustelimme ja halusimme käyttää aikaamme muihin harrastuksiimme. ”Pahimpina” aikoina elimme talon yläkerrassa, sillä alakerta oli yksinkertaisesti räjäytetty niin atomeiksi, ettei sitä voinut hyödyntää lainkaan elämiseen.

Siinä kohtaa tuli muutaman kerran pohdittua, että tulikohan sittenkin otettua vähän liian iso urakka tehtäväksi 😊 Remontin väsynein hetki koettiinkin keittiön lattian liimauksen yhteydessä – lattia tuli valmiiksi eräänä yönä neljältä aamuyöllä.

tammiset avohyllyt keittiössä
Upea räätälöity keittiö rintamamiestalossa. Vaaleat ovet ja tammiset yksityiskohdat.

Henna: muistan olleeni aivan raatona makaamassa juuri valmistuneella lattialla. Näin jälkikäteen ajateltuna, nämä väsyneet hetket olivat myös niitä palkitsevimpia. Niissä hetkissä, kun on laittanut itsensä kokonaan likoon, myös onnistumisen kokemus on suurin.

Lastenhuone rintamamiestalossa yläkerrassa.

Rintamamiestalon remontti yläkerrassa ja kellarissa

Keskikerroksen remontin jälkeen yläkerta alkoi tuntua viimeistelemättömältä, joten päädyimmekin seuraavaksi sen pintojen kimppuun. Tuli tehtyä myös mokia mm. maalien kanssa, kuten yläkerran makuuhuoneessa, jossa unohdimme merkata maalisävyn ylös ja jouduimme maalaamaan seinät uudelleen.

Yläkerran remontin jälkeen teimme vielä parannuksia alakerran pyykkihuoltoon ja ”vilpolan” osalta. Siinä vaiheessa kun olimme nykäisseet vähän jokaiseen nurkkaan talossa kaikki tilat oli saatu harmoniaan keskenään ja talossa oli hyvä flow.

    Kellarin vilvoittelutila ja juomakaapit.

    Myös Urkki saapui taloon vuonna 2019 ja häntä päästiin kouluttamaan sisäsiistiksi vasta uusituilla kuusiparketeilla 😀 Staffeilla on myös kyltymätön tarve käyttää purukalustoaan ja sen saivat tuta niin jalkalistat kuin ovenkarmitkin, joita uusimmekin Urkin käsittelyn jäljiltä useasta huoneesta.

    Ruokailuhuoneen lattialla staffi pentu katselee valoja ihmeissään.

    Asunto maalla ja kaupungissa

    Koronan myötä ajatus kahden kodin mallista (kaupunki- ja maaseutu) alkoi kuitenkin tuntumaan seuraavalta tavoiteltavalta haaveelta ja tuli aika jättää hyvästit monta rakasta arjen muistoa tarjonneelle rintamamiestalollemme. Viimeiset listat toki kiinnitettiin luonnollisesti vasta juuri ennen ensimmäistä näyttöä vuonna 2021 😊

    Munkkivuoren kotimme sisustustarinoita voit seurailla täältä.

    2 Comments

    1. Mira

      Hei,
      Todella kauniisti remontoitu talo!
      Mitä materiaalia keittiön tasot ovat? Ovatko ne teetetty jossain vai kuuluvatko ne johonkin valmiiseen mallistoon?

      Reply
      • Henna ja Karo

        Moikka,

        Kiitos paljon. Teetimme keittiön laminaattitasot yhdellä verstaalla Viron puolella meidän omien piirrosten mukaan. Harmillisesti se paikka ei taida enää tehdä yksityisille suoraan, vaan on siirtynyt tekemään suoraan keittiöfirmoille noita tasoja. Teetettiin silloin samalla myös ruokahuoneen ja keittiön pöydän kannet. Tuo laminaatti on Formican Infinitiä ja siinä tammen sävyinen abs reunanauha. Tuo infiniti osoittautui ihan tosi kestäväksi ja helpoksi pitää puhtaana.

        Reply

    Submit a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *