Retkeilyauton suunnittelu alkaa

Feb 10, 2023 | Retkipaku

Suunnitteluvaihe ennen retkeilyauton rakentamista

Keväällä 2022 saimme käsiimme pakettiauton, joka oli Nissan NV400 L3H3 vuosimallia 2014. Matkailuautobuumi olikin sopivasti lähtenyt käyntiin jo vuotta aiemmin koronan siivittämänä. Me päätimme myös hypätä mukaan tuohon kelkkaan ja katsoa onko retkeilyauton rakentaminen itse sen arvoista.

Kun sopiva auto oli pihassa, niin seuraavaksi alkoi armoton googlaaminen ja Youtuben selailu aihepiiristä. Suomeksi ei retkiautokonversio-aiheisia blogeja tai videoita kovin laajasti ollut, mutta onneksi erityisesti britit ja amerikan serkut olivat täyttäneet netin erilaisten ohjeiden avulla. Erityisesti projektin alukuvaiheessa seurasimme Linnea & Akela’n youtube-videoita. Sieltä löytyi retkipakun rakentamiseen tosi hyvin vaihe vaiheelta ohjeita ja käytiin läpi myös virheitä, joita kannattaa välttää. 

Retkeilyauto takaapäin kuvattuna. Edessä näkyy jäämeri ja korkea vuonon huippu Pohjois-Norjassa.
Valkoinen retkeilyauto ilta-auringon loisteessa nurmikentällä.

Retkipakulla kalastusreissuille

Reissaamme käytännössä joka kesä Suomen lapissa ja Pohjois-Norjassa. Aikaa kuluu paljon luonnossa liikkuessa eri retkeilyreiteillä, mutta vieläkin enemmän vietämme aikaa perhokalastuksen parissa. Retkeilyauto on tuohon hommaan aivan täydellinen matkakumppani. Voi ajaa jokivarteen, vaihtaa kahluuhousut päälle sisätiloissa hyttysiltä suojassa ja lähteä kalalle.

Juomat ja ruuat pysyvät kylminä matkajääkaapin ansiosta ja jos jokivarteen tekee mieli jäädä useammaksi päiväksi, niin ei muuta kuin pakuun nukkumaan ja homma jatkuu heti seuraavana päivänä. Tätä päästiin testaamaan jo muutamaan kertaan menneenä kesänä ja vaikka matkassa oltiin vasta prototyyppivaiheen retkipakettiautolla, niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen päätökseen rakentaa retkeilyauto pakettiautosta.

Näkymä retkeilyauton sisältä hyttysverkon läpi jäämerelle ja korkeille vuonoille pohjois-norjassa.

Ota huomioon nämä asiat retkeilyauton rakentamisen suunnittelussa

Retkeilyauton sisätiloja suunnitellessa kannattaa lähteä liikkeelle omista tarpeista. Tässä ajatuksia siitä, mitä asioita ennen retkeilyauton rakentamista kannattaa miettiä:

  • Mihin vuodenaikoihin retkeilyauto on käytössä?
  • Kuinka pitkiä aikoja aiotte viettää autossa yhtäjaksoisesti?
  • Mitä tarvitsette matkoille mukaan?
  • Kuinka monta henkilöä autossa matkustaa?
  • Mitä mukavuuksia autoon haluatte?

Tässä nyt muutamia esimerkkikysymyksiä, kun mielessä on oman pakettiauton muutaminen retkeilyautoksi. Me päädyimme hyvin yksinkertaiseen ratkaisuun ja meillä tavoitteena oli, että saisimme telttailua hieman enemmän mukavuutta luonnossa oleiluun. Siihen ajatukseen sisältyi:

  • matkajääkaappi, johon virta riittää vähintään 2-3 vuorokaudeksi.
  • Porta Potti eli matka-wc.
  • sänky, jossa kohtuulliset patjat ja yöpymismahdollisuus yhteensä kolmelle hengelle + koiralle
  • mahdollisuus laittaa ruokaa sateelta suojassa.

Talvikäyttöön emme retkipakua edes ajatelleet. Liikumme luonnossa muutenkin enimmäkseen maaliskuusta lokakuun loppuun ja erityisesti pakua ajateltiin perhokalastuksen liikkuvaksi tukikohdaksi.

Keskeneräisen retkeilyauton maalausta sisältä. Pakettiauton seinissä 12 mm OSB-levyt, jotka maalataan valkoiseksi. Katossa näkyy Armaflexin solukumieriste.

Retkeilyauton rakentaminen vie aikaa

Projektin edetessä huomasi jälleen, että miten kaikkeen menee enemmän aikaa kuin olisi ajatellut. Tiedostimme jo valmiiksi, että pakettiautossa ei juuri 90 asteen kulmia ole ja että yksityiskohdat vievät aikaa, mutta silti se hieman pääsi yllättämään. Jokainen valmiiksi saatu nurkka kuitenkin palkitsi ja tehdystä työstä saattoi olla ylpeä. Kiteytettynä: retkeilyauton rakentaminen raastaa hermoja, mutta palkitsee lopulta.

Valitsimme materiaalit tarkkaan ja etsimme netistä edullisia vaihtoehtoja. Seinien levytyksessä käytimme OSB-levyä, jota on helppo työstää ja se on edullista verrattuna vanereihin. Siinä on myös kiva pintakuosi, eivätkä pienet kolhut erotu siinä.

Tori.fistä löysimme Armaflexin solukumieristettä ison rullan edullisesti, jota käytimme pakettiauton eristämisessä. Kyseistä tuotetta on kehuttu retkeilyauton rakentajien blogeissa ja ryhmissä. Retkeilyautoa rakentaessa pitää erityisesti varoa, ettei omilla rakenteluillaan luo otollisia olosuhteita kosteuden kerääntymiselle rakenteisiin.

Kierrätyksestä saimme retkeilyauton pienen keittiön alakaapin käytännössä ilmaiseksi. Vaihdoimme vain työtason ja teimme pieniä muokkauksia kaapin sisälle.

Retkeilyauton sisätilat. Kuva otettu matkustamosta taaksepäin. Retkeilyauton sänky ja keittiö sekä tammilattia näkyy kuvassa.

Monet ratkaisut teimme budjetti ja käytännöllisyys edellä, eikä tähän mennessä huteja ole juurikaan tullut.

Retkipakun neitsytmatka

Retkeilyautomme ensimatka Taivalkoskelle oli ikimuistoinen. Taivalkoski tarjosi upeat puitteet harjuksen kalastukselle ja Palkesin opastus takasi sen, että ottipaikat olivat hyvät ja saalistakin tuli. MM-tason perhokalastajien opastuksella saatiin huimasti oppeja viikonlopun aikana.

Paluumatka Taivalkoskelta oli hikinen. Nissan NV400 retkeilyautomme ilmastointilaite ei ottanut toimiakseen ja lämpötila ulkona huiteli noin 30 asteen paikkeilla. Takaisin ajomatkalla teimme varmaan kymmenen ylimääräistä pysähdystä kun poikkesimme viilentymään huoltoasemille ja ruokakauppoihin. Tuo vika tuli onneksi kuntoon 100 €:n ilmastointilaitehuollolla päästyämme takaisin Etelä-Suomeen.

Retkeilyauton rakennusblogi

Käymme läpi retkipakun rakennusprojektia täällä blogissa ja Instagramissa. Postailemme välillä myös fiiliskuvia retkiltämme. Ensimmäisenä kesänä retkiauton mittariin tuli noin 6000 km ihan puhtaasti retkeilyajeluja. Retkikohteina mm. jo mainittu Taivalkoski, Tromssa ja Tromssan lääni, Kittilä, Kuusamo ja Hanko. Haaveissa on Keski-Euroopan ajelut ja tietenkin lisää pohjoisen matkoja.

Retkeilyauton rakennusblogissa käydään läpi seuraavia aiheita:

  1. Retkeilyauton purkutyöt ja suunnittelu
  2. Retkeilyauton eristäminen
  3. Retkeiluauton seinien vanerointi
  4. Retkeilyauton sisäkaton verhoilu
  5. Retkeilyauton lattia – Pintamateriaalin valinta
  6. Retkeilyauton sängyn rakentaminen

Uusia blogitekstejä kirjoittelemme muutaman viikon välein ja varsinkin kesällä on luvassa reissufiilistelyjä Instagramin puolella. Ota meidän IG-tili myös seurantaan!

Tästä se lähtee. Tervetuloa mukaan!

4 Comments

  1. Pirre

    Onpa kiva juttu ja hienot kuvat. On kyllä upeaa, että pakettiautoreissut yleistyvät. Matkustaminen pakulla on edullista, helppoa ja turvallista. Meille kävi tosin kerran niin, että jouduimme Lapin rajoilla turvautumaan raskaan kaluston varaosamyyntiin, kun emme saaneet tarvittavaa pakettiauton varaosaa tavallisesta varaosaliikkeestä. No, onneksi osa löytyi ja matka pääsi jatkumaan.

    Reply
    • Henna ja Karo

      Moikka,

      pakulla reissaaminen on kyllä aina meidän kesälomien kohokohtia. Sillä voi ajaa melkeinpä mihin vain ja jäädä yöksi upeisiin maisemiin tai hyville kala-apajille. Me ollaan vielä säästytty rikkoutumisilta omilla reissuilla ja toivotaan, että säästyttäisiinkin vielä. Kiva kuulla, että teidän matka pääsi jatkumaan varaosan löydyttyä!

      Reply
  2. Viltsu

    Kiva lukea projektistanne sillä itsellä on Sprinter joka pikkuhiljaa muuttuu pakusta retkeilyautoksi. Onko autonne rekisteröity matkailuautoksi? Mun auto pysyy kevytkuorma-autona jolloin verorasite on kevyt. Muistaa pitää että kalusteita ei voi kiinnittää pysyvästi (=ruuveilla) vaan ne on kuormaliinoilla kiinni. Toisaalta haluan pitää myös mahdollisuuden tyhjentää kalusteet ja kuljettaa isoja tavaroita. Haittana on myös nopeudenrajoitin ja kallimpi katsastus.
    Eristys on vielä tekemättä mutta tuo teidän vaihtoehto kuulostaa hyvältä. En myöskään aio sydäntalvella reissuja tehdä. Tähän asti olen ilman eristyksiä ja lämmitintä pärjännyt hyvällä makuupussilla ja peitolla hyvin noin 0 asteessa.

    Reply
    • Henna ja Karo

      Moi Viltsu,

      kiitos viestistäsi. Meillä retkipaku on edelleen rekisterissä pakettiautona. Meillä vähän sama juttu kuin sinulla, että kun kaikenlaista remppaa tehdään, niin iso osa ajosta on normaalia tavarankuljetusta. Kevät-, kesä- ja syyskaudella tehdään sitten enemmän retkipakuhommia. Rakennettiin sänky siten, että sen saa parissa minuutissa purettua ilman työkaluja. Meillä on vain pieni keittiönurkkaus ruuvikiinnityksellä, joten ei tule ongelmia katsastusmiehenkään kanssa. Toiminut meillä tosi hyvin tämä ratkaisu.

      Meillä on nyt muutama kesä autolla jo takana reissuja ja ollaan oltu tyytyväisiä eristykseen. Pohjoismaita reissatessa tällä ollaan pärjätty oikein hyvin ja parhaat unet saa juuri retkipakussa luonnon helmassa.

      Tsemppiä rakenteluihin ja kiva, jos blogista on ollut iloa!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *